Hosting Nedir?

Farz edelim bilgisayarınızda yeni bir döküman oluşturdunuz. Bu dökümanı saklamak için o dosyayı bilgisayarınızın diskine kayıt edersiniz ve bilgisayarınızı kapatırsınız. Peki bu dökümanın sizin web sayfanız olduğunu düşünün.

Web sayfalarınızı internet ortamında kendi bilgisayarınızda barındıramayacağınıza göre size çok güçlü, yedi gün yirmi dört saat hizmet verebilen ve her türlü yoğunlukta problemsiz web sitenizi hızlı bir şekilde yayınlamaya devam edecek bir bilgisayara ihtiyacınız var demektir. Bu bilgisayarlara teknik olarak sunucu denilmekte.

Hosting kişi ve organizasyonlara ait web sitelerinin ve sayfalarının kesintisiz bir şekilde internet üzerinde yayınlanmasına olanak tanıyan, güçlü donanım ve yazılımsal web sunucularının birleşimi ile oluşturulmuş bir web sitesi yayınlama hizmetidir. Hazırlanan web sayfaları, kontrol panel üzerinden çeşitli dosya transfer yazılımları ile bu gelişmiş web sunuculara yüklenir, domain tanımlamaları yapılır ve yayına hazır hale getirilir. Bu hizmetin bir diğer adı da barındırma hizmetidir. Özellikle web sitesi tasarımcıları ve webmaster lar arasında web hosting olarak da adlandırılır. Hosting hizmeti sayesinde web siteleriniz dünyanın her yerinden 7 gün 24 saat erişilebilir hale gelir.

 Hosting; kişi ve organizasyonlara ait web sitelerinin ve sayfalarının kesintisiz şekilde internet üzerinde yayınlanmasını sağlayan bir web sitesi yayınlama hizmetidir. 

Hosting Hangi Amaçla Kullanılır?

En basit tabiriyle internette web sitenizi yayınlamak ve erişilebilebilir olmasını istiyor iseniz hosting hizmeti edinmeniz birinci gerekliliktir.

Farz edelim kendinize özel bir blog sayfası ile deneyimlerinizi insanlar ile paylaşmak istiyorsunuz. Ya da üretmekte olduğunuz bir ürünün internet üzerinden satışını gerçekleştirmek istiyorsunuz. Ya da kişilerin buluşup deneyimlerini paylaştığı, sosyalleştiği forum oluşturma niyetiniz var. Tüm bu hayaller için hosting hizmetine ihtiyaç duyarsınız.

Edinmiş olduğunuz bu hizmetin birçok özellikleri bulunmakta. Sayfalarınızın hızlı olması, sayfalarınıza yapılan olası saldırıların ve içerik kayıplarının önüne geçecek güvenlik yazılımlarına sahip olması, dünyanın her yerinden erişilebilir olabilmek için web sunucularının en kaliteli veri merkezleri üzerinden hizmet veriyor olması, web sayfalarınızda olabilecek veri kayıplarına karşı periyodik olarak verilerinizin yedeklenmesi hosting hizmetinin kalitesini de belirleyen temel özelliklerdir.

Virtual Private Network ifadesinin kısaltması olan VPN, Sanal Özel Ağ anlamına gelmektedir. Asıl işlevi başka bir IP üzerinden internete bağlanmak olan VPN, şifre ve kimlik bilgilerinizin güvenliğini sağlarken hızlı bir şekilde internete bağlanmanıza yarar. VPN temel olarak bilgisayarınızın fiziksel olarak bulunmadığı bir yerdeki ağa bağlanmanızı sağlar. Güvenli bir iletişim yolu sağlaması sebebiyle daha çok kurumsal çözüm amaçlı kullanılan VPN’in engelli sitelere erişim amaçlı kullanıldığı da bilinmektedir.

Hosting Çeşitleri Nelerdir?

Web sitenizde kullanmış olduğunuz web teknolojileri ve web sitenizin amacına göre size uygun hosting hizmetini seçmelisiniz. Her proje için değişik ihtiyaçlar bulunmakta ve bu ihtiyaca uygun bir hizmet seçmeniz çok önemli bir konu.

Örnek verecek olur isek kişisel bir blog için paylaşımlı hosting hizmeti size yeterli olabiliyor iken kapsamlı bir e-ticaret dükkanı kurma niyetiniz var ise bulut sunucu tarzında daha büyük barındırma hizmetlerine göz atmalısınız. Bir örnek daha verecek olur ise eğer dünyanın en gelişmiş içerik yönetim sistemi olan WordPress ile sayfalarınızı oluştur iseniz sizin için WordPress hosting hizmeti daha doğru bir seçim olabilir. Hosting seçeneklerimize gelin bir göz gezdirelim;

1. WordPress Hosting

Dünya üzerinde en fazla kullanılan içerik yönetim sistemi ve blog oluşturma aracı olan wordpress I kullanıyor iseniz wordpress hosting hizmetini kullanmanız zorunludur. WordPress hosting hizmeti, wp e özel olarak optimize edilmiş ve %100 uygulama uyumluluğu sağlayan bir hizmet. Bu nedenle neredeyse bir kaç dakikada, en hızlı şekilde wordpress sitenizi sorunsuz bir şekilde yayına alabilirsiniz. Kurulumları gerçekleştirdiğiniz an hiç bir sorunla karşılaşmazsınız.

Kurumlar, kurum verilerinin güvenliğini sağlamak adına, birbirleri ile veya şube ve merkezleri ile VPN protokolü kullanarak iletişim kurabilir.

2. Linux Hosting

Özellikle PHP, MySQL, Python vb açık kaynak felsefesine uygun araçlarla tasarlanmış olan web siteleri için en doğru çözümdür. Sayfalarınızı çok hızlı bir şekilde yüklersiniz, veritabanınızı kontrol panel üzerinden oluşturursunuz ve yine %100 uygulama uyumluluğu ile sitenizi en hızlı şekilde yayına alırsınız.

Dünya üzerinde belirtmiş olduğumuz açık kaynak tabanlı binlerce web (cms, blog, forum, bilgi bankası, e-ticaret) uygulaması bulunmakta. Bu uygulamalardan da faydalanmak ve barındırmak istiyor iseniz yine bu hizmeti tercih etmelisiniz.

3. Windows Hosting

Microsoft yazılım teknolojileri, kolay ve esnek web yazılımları tasarlayabilmek için biçilmiş bir kaftan. Bu teknolojiler (asp.net, .net core, mssql) ile geliştirilmiş bir web sitesi, yine bu teknolojiler ile oluşturulmuş bir barındırma altyapısı üzerinden hizmet vermek zoruna. İşte bu tarz barındırma altyapıları windows hosting olarak adlandırılmakta. Windows Server işletim sistemi üzerinde geliştirilen bu barındırma altyapıları üzerinden kesintisiz ve hızlı hizmet alabilirsiniz.

4. Kurumsal Hosting

İşletmelerin kendilerine özel ihtiyaçları bulunmakta. Özellikle daha yüksek e-posta kotası, daha yüksek ssd disk alanina sahip bir web hosting hizmeti ve gelişmiş güvenlik tanımlamaları bir Kurumsal hosting hizmetinde olması gereken zorunlu özellikler. Kurumsal firmaların web sayfaları daha yüksek web sunucu kaynaklarına (cpu, ram ve ssd disk) ihtiyaç duyar. Bu ihtiyaçları bir kurumsal hosting mutlaka sorunsuz karşılıyor olabilmelidir.

Similar Posts